Info TVA

Informatii utile despre TVA, raspunsuri si intrebari uzuale despre taxa pe valoare adaugata. Aflati ce inseamna si ce este TVA, ce este tarifarea fara TVA, cum se calculeaza valoarea TVA, cum se calculeaza valoarea totala cu TVA si valoarea fara TVA. Daca aveti si alte intrebari referitoare la taxa pe valoare adaugata va rugam sa le scrieti in formularul de contact. Echipa calculator-tva.ro va publica intrebarile si raspunsurile in aceasta sectiune.

Ce inseamna TVA?
TVA este o taxa pe valoarea adaugata (taxa de consum pe produs) introdusa in fiecare etapa a lantului de aprovizionare, de la productie pana la punctul de vanzare.
Valoarea TVA este adaugata procentual peste valoarea initiala a produsului / serviciului. Valoarea initiala este reprezentata de costul produsului (cost productie) / costul de achizitie la care se adauga adaos comercial.

Ce este TVA ca un exemplu?
Taxa pe valoarea adaugata (TVA) este un impozit pe consum, perceput pe produse la fiecare punct de vanzare, in care valoarea a fost adaugata, pornind de la materii prime si pana la achizitia finala cu amanuntul. Fiecare vanzator din lantul de productie impoziteaza cumparatorului o taxa pe valoarea adaugata pe care o restituie bugetului de stat.

Ce este tarifarea fara TVA?
Tarifarea fara TVA inseamna stabilirea unui pret de baza care permite adaugarea TVA corespunzatoare in baza cotelor din tara cumparatorului. Daca un produs se vinde unui client din Germania, unde TVA este taxat la 19%, pretul pe care clientul il va vedea si il va plati este cu 19% mai mult.

Cum calculezi valoarea TVA?
Pentru a calcula valoarea TVA se scade din valoarea totala aceeasi valoare impartita la (1 + cota TVA). Daca valoarea totala cu TVA este 100 RON iar cota TVA 19%, valoarea TVA se va calcula: 100 – 100 / (1 + 0.19) = 15.97 RON.
valoarea TVA = valoarea totala cu TVAvaloarea totala cu TVA / 1.19

Cum calculezi valoarea totala cu TVA?
Pentru a calcula valoarea totala cu TVA, pur si simplu inmultiti valoarea fara TVA cu (1 + cota TVA). Daca valoarea fara TVA este 100 RON iar cota TVA 19%, valoarea totala cu TVA se va calcula: 100 x (1 + 0,19) = 119 RON.
valoarea totala cu TVA = valoarea fara TVA x 1.19

Cum calculezi valoarea fara TVA?
Pentru a calcula valoarea fara TVA, impartiti valoarea totala cu TVA la (1 + cota TVA).
Daca valoarea totala cu TVA este 100 RON iar cota TVA 19%, valoarea fara TVA se va calcula: 100 / (1 + 0,19) = 84.03 RON
valoarea fara TVA = valoarea totala cu TVA / 1.19

Pretul net este inainte sau dupa TVA?
Pretul net al unui produs sau serviciu este inainte de adaugarea TVA. In factura, pretul net este trecut ca pretul unitar al produselor / serviciilor inainte de aplicarea cotei TVA aferente acestora.

Ce inseamna "include TVA" in momentul achizitionarii?
„Include TVA” inseamna ca "taxa pe valoarea adaugata" este deja calculata si introdusa in pret. Cand vedeti un pret citat ca "TVA inclus", ceea ce vedeti ar trebui sa fie ceea ce platiti, fara sa mai fie adaugata nici o alta taxa. La produsele / serviciile care au specificatia „fara TVA”, inseamna ca va mai trebui sa adaugati peste acest pret valoarea TVA a carei cota corespunde produselor / serviciilor respective.

Pentru formule de calcul mai complexe si exemple detaliate, accesati sectiunea formule de calcul TVA.
Pentru a afla cum si daca partenerii dumneavoastra aplica TVA, accesati VerificareTVA.ro.

Topics: Calculator TVA, Valoare TVA, Calcul TVA, Formula calcul TVA